Dolfijnen, pinguïns, zeeleeuwen en walvissen - Reisverslag uit Narooma, Australië van Barry & Jolanda Oostende - WaarBenJij.nu Dolfijnen, pinguïns, zeeleeuwen en walvissen - Reisverslag uit Narooma, Australië van Barry & Jolanda Oostende - WaarBenJij.nu

Dolfijnen, pinguïns, zeeleeuwen en walvissen

Door: BaJo

Blijf op de hoogte en volg Barry & Jolanda

24 Mei 2012 | Australië, Narooma

Gistermorgen was het tijd voor stokbrood met kruidenboter uit de magnetron….. en het werd een fiasco. Het was niet te eten, zo slap als maar wat en de boter droop er vanaf. Dus had de prullenbak weer een goede dag, want hij mocht het wel opeten ;-) Hoewel Ba al gezegd had dat het niks ging worden, wilde Jo het toch proberen. Stond immers op de verpakking dat het zo kon en normaal is Jo natuurlijk ook niet eigenwijs ;-) Dus werd het weer geroosterd brood ditmaal aangevuld met wat fruit.

Er stond een bezoek aan de grotten van Buchan op het programma. Buchan staat bekend om aan de ene kant zijn vulkanische gebergten en aan de andere kant zijn bergen van kalksteen waar dan weer grotten met stalagmieten en stalactieten te bewonderen zijn.

Maar voordat we daar heen konden, moest er eerst de voorraad weer worden aangevuld. Dus even op internet gezocht waar de dichtstbijzijnde Aldi lag die op onze route lag, en hup er naar toe. Anderhalf uur later en weer 150 dollar lichter staan we buiten met een half gevuld karretje. Ach ja, je zou er bijna aan gaan wennen (NOT dus, we laten zelfs spullen liggen waarvan we een de prijs echt over de top vinden, een zak borrelnootjes van 2 ons kost 5 euro!!!). Daarnaast nog even de naast gelegen Kmarkt geweest, wat een soort Hema is, maar dan zonder rookworst ;-) op zoek naar een bbq. Want bij jullie is het prachtig weer hebben we vernomen en staat de bbq waarschijnlijk al aan, nou hier is het nog erg fris, maar we hopen op bbq momenten en waren alvast een kijkje aan het nemen. De standaard buiten bbq die op veel rustplaatsen te vinden zijn, vinden wij te “vies” om zomaar ons eten op te gooien. Immers wie maakt dat schoon? Ehhhhh. Niemand hier geloven we. Helaas zonder bbq de Kmart weer verlaten.

Om 11.05 uur komen we aan op het terrein van Buchan forest en we blijken dus 5 minuten te laat te zijn voor de tour in de Royal Cave. Tja, dan maar wachten tot de tour van 13.00 uur in de Fairy Cave. Ondertussen lopen we het terrein rond en gaan we een beetje van de paden af. Plots krijgt Ba het commando ;-) Blijf staan! Zachtjes pakt Jo de camera uit de tas en schiet wat kiekjes, want op een meter of 10 boven Ba staat een rock wallaby nieuwsgierig naar beneden te kijken. Niet veel later zien we ook een kangoeroe met een klein kangoeroetje. Helaas kunnen we die maar van een afstand aanschouwen, maar wel enkele kiekjes van nemen, als “bewijs”.

Ondertussen loopt het tegen enen en gaan we naar de Cave toe, waar we onze gids Ian ontmoeten. Hij blijkt een fervent wielrenner te zijn en houdt van de Nederlandse fietspaden. Tja, wij houden wel nog meer van enkele typisch Nederlandse dingen, komen we tijdens deze reis achter ;-) Met het kleine gezelschap met 11 volwassen, 1 baby en 3 kinderen dalen we samen met Ian zo’n 70 meter onder de grond. Apart om te zien en soms ook erg smal, zo erg dat we al hurkend door de gangetjes gaan. Ian laat ons in het midden van de toer ook ervaren hoe het is om in totale duisternis te zijn. En inderdaad wat waardeer je het daarna weer als je iets van licht ziet! Ook al is het maar een beetje.

Na de tour besluiten we op zoek te gaan naar een leuke plek voor de nacht en na 2 rest areas afgekeurd te hebben, die waren net op- en afritten van de snelweg, komen we uit op de Thurra River Rest Area, waar nog 2 campers staan en wat ten midden van bomen ligt. We besluiten hier te stoppen en als snel ruikt het naar gekookte rijst met chicken tonight sweet en sour. Mmm, das smullen. En voor de verandering schenken we er ook nog een biertje en een vodka bij. (Een sixpack flesjes bier van 330 ml kost hier 10 AUD), maar voor een keertje moet kunnen toch? Hier in Australië geldt trouwens ene strikt zero tollerance beleid, dus je mag geen druppel drinken als je nog achter het stuur kruipt, voor ons geen enkel probleem, maar voor menigeen wellicht wel.

Om 19.00 uur besluiten we Mission Impossible IV: Ghost protocol te gaan kijken, want we hebben geen internet- en telefoondekking hier. Rond 20.00 uur kijkt Ba uit het raam en ziet een possum of zoiets nog geen 2 meter van onze camper zitten. Helaas als Jo eraan komt, is het beest weer in de donkere nacht verdwenen. Rond 21.00 uur besluiten we samen nog even buiten te kijken of we nog meer beesten zien. Helaas, niets! Wel zien we dat alle andere mensen, inmiddels zijn er nog 2 auto’s bij komen staan, al liggen te pitten, want nergens is nog licht te zien en dat al om 21.00 uur. We besluiten het goede voorbeeld te volgen en de luikjes te sluiten. Het was met zo’n 20 graden een prachtig zonnige en warme dag.

Vanmorgen was het echter weer fris, dus snel ontbijten, opruimen en vertrekken maar, want we gaan de staat Victoria verlaten en naar New South Wales en terug naar de kust, want we hebben nu wel even genoeg bomen en weiden gezien. De bestemming van vandaag is Narooma, waar we pinguïns, dolfijnen en zeeleeuwen hopen te zien. Omdat we van de week al best veel gereden hebben, besluiten we te stoppen in de stadjes Eden en Pambula om even een rondje door de stad te maken. Nou ja rondje, 3x de benen strekken en we waren alweer rond ;-)
In Eden ook nog een walvisspot plaats bezocht, alleen waren we te vroeg. De walvissen zijn vanaf augustus tot november op deze plek heel vroeg in de morgen te zien. Ach ja, misschien een volgende keer. Dat we niet de enigen waren die ons ingelezen hebben, blijkt wel op de parkeerplaats waar we even naar een plek voor ons “wagentje” moeten zoeken.

Omdat er voor de rest niet zo veel te zien was onderweg en we nodig weer eens moesten wassen, maar vroeg naar onze bestemming voor de nacht gereden: Island View Beachresort een Big4 camping die wel aardig oogt en is. We kunnen zo het strand oplopen en dat is echt mooi zand. Zo fijn en zacht, beter dan bij ons in Nederland! Ook hebben we een prachtig uitzicht op het eiland van zo’n 10 kilometer uit de kust ligt. En ja hoor, daar zitten die verrekte pinguïns, zeeleeuwen en dolfijnen! Jammer joh! En toen begon ook de camera ineens te haperen en besloot dat het genoeg diensten had verleend. Dus moeten we morgen op zoek naar een nieuwe! Want zonder kunnen we echt niet, alles wordt immers op beeld vastgelegd. Als er ooit iets mocht gebeuren, kun je aan de hand van de foto’s wel een blog “schrijven”. ;-)

Drogers maken hun naam trouwens hier echt niet waar, want ze doen van alles voor geld maar niet wat ze zouden moeten doen. Dus hangt alles weer in onze camper te drogen en hebben we de verwarming weer een tandje hoger gezet. Immers we hebben weer stroom en zodoende doet die het ook weer. Vanavond een lekker Hollandse pot gegeten met spinazie, worst en gekookte aardappels. Ja ja, ze verkopen in Australië ook appelmoes. We hebben even moeten zoeken, maar hebben de apple sauce gevonden!. Op de verpakking staat als serveertip: probeer het eens ’s morgens door de muesli heen te roeren. Zijn die Australiërs nou echt zo gek??!!!

Natuurlijk is het gras bij de buren (lees Nederland) altijd groener. Jullie mogen momenteel genieten van zo’n 25 graden en een zonnetje hebben we vernomen. Nou dat gunnen wij jullie wel hoor. Want bij Australië denk je toch ook aan zon, blauwe zee en prachtige natuur. Dat hebben we ook, het regent moment hard (blauwe zee), de lampjes (= zon) staan aan en het is hier heerlijk warm dankzij de verwarming. Ons hoor je niet klagen ;-)

Omdat het regent ons maar binnen vermaakt en zodoende de camper even omgebouwd. Ons bed is nu onze zithoek geworden en de zithoek is ons bed. Variëren en combineren, elke keer iets nieuws proberen, ja het kan ook anders, met Ba en Jo. Volgens Ba is de camper nu veel ruimer (en Jo ziet dat maar niet).

Morgen gaan we naar Canberra, DE hoofdstad van Australië. Het wordt er slechts 8 graden. Brrrr, maar gelukkig hebben we ook jassen en truien meegenomen. Zo lang het droog is, vinden wij het best. Want hoewel het niet warm is, laat de zon zich meestal wel een beetje zien en is het niet zo’n diep trieste aanblik. We liggen qua afstand en tijd nog steeds keurig op schema en als Canberra ons bevalt zullen we wel een paar dagen blijven. Ook al zegt iedereen dat er niets te zien is, we willen dat zelf ervaren. Want die bossen hebben we even genoeg gezien!

Liefs aan iedereen en kroels aan onze Bonk Mau mau en Woezel, die we wel een beetje missen, maar zij ons vast niet ;-)

Barry & Jolanda

• 24 Mei 2012 - 11:03

Mama:

Wat een mooi verslag om te lezen.
    Kangaroe's zijn erg groot `hè. Leuke foto's.Wat beleven jullie veel, als jullie terug zijn zijn jullie aan vakantie toe.
    Groetjes mama.

• 24 Mei 2012 - 17:34

Ma Van Oostende:

hallo Bajo hier je moeder de poezen missen jullie wel. wat is het weer een mooi verhaal wat jullie allemaal mee maken, geweldig. Wij zijn een dagje met de scooter weg geweest . Jesper is gisteren thuis gekomen en ja hoor wat hebben wij gedaan? bbq-en.Met zijn drietjes op balkon.

groet Ma v O

• 24 Mei 2012 - 17:59

Anja Van Kralingen:

Mooie foto van die grot.je kon er net staan.Jullie zien en beleven genoeg, geweldig hoor.Ben best wel jaloers.Ik had beter moeten sparen maar ja.
    Ik geniet nu ook van jullie foto's en verslagen.

Groetjes

• 25 Mei 2012 - 10:25

Tante Vera:

Hoi hoi ..skippy is wel erg groot, Lijkt me van dichtbij toch ff schriken. Die grotte ik krijg al spontaan last van claustrofobie ,maar wel erg mooi en indrukwekkend.Wat zullen jullie hier dadelijk alles lekker goedkoop vinden . En BaJo jullie zijn net optijd uit nieuwzeeland weg want daar hadden ze de sigarette prijs ff verhoogt, naar 12 euro ofzoiets, dan stop je dus acuut met roken !! En nog ff over het weer hier het is nu natuurlijk weer absurd, heet en benauwd , dus geeft mijn maar 20 graden en leker droog ,maar wel met een echt zonnetje. Veel plezier verder daar...

• 28 Mei 2012 - 15:03

Hugolien :

Nou wat een reis zeg, geweldig, je ziet wel veel, ook jammer dat het zo duur is, je bent dan gauw door je spaarcentjes heen.Straks terug, kun je weer genoeg onder de warme douche staan, dan ben je weer blij met de luxe. Maar geef toe het is soms erg lastig....hier is het erg warm en alles staat er nog....ga zometeen zelf ook op vakantie en wens jullie nog een fijne tijd tegemoet. groetjes van de buuv
Barry & Jolanda

Actief sinds 26 Feb. 2012